Ben jij voorbereid op een hack?

De vraag is niet of je wordt gehackt; de vraag is wanneer je wordt gehackt. En vooral, ben je voorbereid? Een goede backup zorgt ervoor dat wanneer het misgaat, je snel weer operationeel bent. Bij de recente aanval bij Duvel Moortgat bv. zorgden backups ervoor dat ze een dag na het incident alweer online waren.

Hoe zorg je ervoor dat je backups betrouwbaar en effectief zijn?

Hier zijn enkele richtlijnen:

 

  1. Brede Scope

Zorg ervoor dat niet alleen je data, maar ook software, configuratie-instellingen, documentatie, systeemarchitectuur en systeeminstellingen van je toestellen binnen de scope van de backup vallen. Dit maakt het herstelproces compleet en soepel.

 

  1. Rotatie-schema

Ontwikkel een rotatie-schema zodat je meerdere backups hebt en gegevens van verschillende tijdstippen kunt herstellen. Dit biedt de flexibiliteit om ver terug te gaan als dat nodig is.

 

  1. Offline Backups

Zorg ervoor dat je regelmatig backups offline bewaart. De technische term hiervoor is een “cold backup”, in tegenstelling tot een “hot backup” die online staat. Cold backups zijn minder vatbaar voor cyberaanvallen.

 

  1. Regelmatig Testen

Test regelmatig of je backups daadwerkelijk kunnen worden teruggezet. Controleer hierbij ook hoeveel tijd het zou kosten om een volledige restore uit te voeren. Dit helpt om problemen tijdens een noodsituatie te voorkomen.

 

  1. Encryptie

Overweeg om je backups ook te encrypteren. De meeste professionele backup oplossingen bieden deze mogelijkheid. Dit beperkt de impact, mocht je backup toch gecorrumpeerd worden.

 

Wil je meer tips? We hebben een volledige checklist samengesteld waarmee je direct aan de slag kunt.

Download de checklist: 20 To Do’s voor een betrouwbare backups

Voornaam en Achternaam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Liever een betrouwbare partner die het voor jou opneemt en zorgt dat alles op de juiste manier gebeurt? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder om je bedrijf te beschermen.

Contact

Voornaam en Achternaam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.